HISTÒRIA DE L'ORXATA

Diu la llegenda que el nom de’Orxata va ser encunyat quan el Rei Jaime I va entrar a la ciutat de Valencia i una jove súbdita li va oferir un got d’aquesta beguda blanca com a benvinguda, que el Rei després de provar-ho i descobrir el seu intens i deliciós sabor va preguntar “aixó què és”; la jove li va respondre “és llet de xufa”, al que el Rei va exclamar “¡això és Or, xata!”.

Lluny de la llegenda, l’orxata transmet encara avui dia la qualitat d’un producte antiquíssim, tradicional i d’elaboració artesanal.

Les seves qualitats ho fan perfecte per a la dieta mediterrània i amb innombrables beneficis per a la salut, entre uns altres: vitamines C i E, rica en minerals, greixos insaturats i proteïnes, digestiva, nutritiva, d’origen vegetal, contribueix a reduir el colesterol i els triglicèrids, etc.

És un producte enterament natural, extret d’una matèria primera pura: la xufa, un tubercle que es conrea en horts valencians de llargues extensions verdes, nomes amb fem i aigua de pluja, sense productes químics, que es recol-lecta manualment i al que s’afegeix aigua fins a obtenir el sabor desitjat.